Het Huis in de regio

E-mailadres Afdrukken

Het landgoed bezoeken

Hoewel er geen permanente openstelling is bezoeken jaarlijks meer dan ongeveer 1500 mensen het Huis te Breckelenkamp. De Stichting het Huis te Breckelenkamp is een stichting van algemeen nut die beslist over aanvragen voor gebruik van het Huis en het landgoed. In het algemeen komen in aanmerking bepaalde goede doelen en niet-commerciële evenementen die passen bij de functie van het monument. Soms is het gebruik gratis, meestal wordt een vrijwillige bijdrage voor de restauratiepot gevraagd. Toegangsprijzen voor concerten of literaire avonden worden bepaald door de organiserende instantie, de stichting staat daar geheel buiten.

-   Concerten
-   Evenementen
-   Bezoekers
-   Scholen uit de regio

Concerten

Regelmatig zijn er concerten in de grote zaal.   Deze intieme zaal met uitstekende akoestiek wordt gebruikt door onder meer de Stichting Oude Muziek De Graafschap, Stichting TOON (Talentenschool Oost Nederland), de Twentse Bach Sociëteit en de Culturele Raad van Denekamp. De zaal biedt plaats aan maximaal honderd personen.

Zij musiceerden in de grote zaal: Bob van Asperen-Freek Borstlap-Jill Feldman-John Holloway-Elzbieta Kalvelage-Barbara Schkick-Remy Syrier-Wieland Kuijken-Marjolijn van Roon-Margareth Beunders-Marjanne Kweksilber-Nederlands Gitaarduo-Luiza Borac-Babel Trio-Mundkesmoat-Marie Therese Herrman-Piet Kommers-Boris Tsoukkerman-Ernesto Lopez-Merel van Eersel-Hans Annes-Margriet Simmerling-Jeroen Twisk-Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de vriend-Daniel Waayenberg-Ivo Janssen-Quintet Miniatuur-Peter Schat-Esther Pierweijer-Daniël Rowland-Stefan Blaak-Valerius Ensemble-Maurits van den Berg- Paul Uyterlinde-Klara Würtz-Timora Rosler-Double Dutch Quartet-Bernd Brackman-Ensemble Kaleidos-Egidius Kwartet-Ronald Brautigam-Rachel Ann Morgan-Ensemble Quatuor-Roel Praas-Il Concerto Barocco-Van Swieten Society-Trio Claudel-Quartet Flautando-Claudia Patacca-Le Zéphyre-Hot Club de Frank-Frescobaldi Consort-Apollo Ensemble-Emma van Schoonhoven-Frans van Schoonhoven-Tseroeja van den Bos-Nicolaj Oudalov-Katja Kovaljuina-Alexandra Wijpkema-Andreas Gericks-Denise Leusink-Christiaan Kuyvenhoven-Nancy Mayer-Thomas Oltheten-Marion Boshuizen-Ensemble Ex Arte

Evenementen

Incidenteel wordt het Huis te Breckelenkamp ter beschikking gesteld voor evenementen.  De Stichting het Huis te Breckelenkamp is een stichting van algemeen nut die beslist over aanvragen voor gebruik van het Huis en het landgoed. In het algemeen komen in aanmerking bepaalde goede doelen en niet-commerciële evenementen die passen bij de functie van het monument.

Een mooi voorbeeld was de sherrystop van de Koets’n Keerls op het Huis te Breckelenkamp in 2004. De toeloop was zo groot dat het gehele gebied tot Lattrop geruime tijd onbereikbaar was. Verder zijn er elk jaar bijzondere ontvangsten en bijeenkomsten.

Bezoekers

Hoewel buiten de open dagen en openbare concerten het terrein niet toegankelijk is zijn er allerlei  fiets- en wandelroutes en routes voor gemotoriseerd verkeer  die langs het landgoed en het Huis lopen. Informatie is te verkrijgen bij de VVV van Dinkelland en van Ootmarsum.

Het Huis ligt in een prachtig gebied  van kleinschalige landbouw tussen de natuur met monumentale eiken en beuken in een essenlandschap. Rijdend langs de Jonkershoesweg ziet u al gauw de lanen met de grote oude eiken die door het landgoed lopen. Halverwege kunt u stoppen bij de oprijlaan om een blik te werpen op het Huis. Tegenover het toegangshek is een parkeerplaats (a.u.b. niet parkeren voor het hek of  voor de inrijhekken van de boeren).

Scholen uit de regio

Het Huis te Breckelenkamp doet mee aan het landelijke programma “Van Luchtkasteel tot Dassenburcht”, een landelijk onderwijsproject voor kinderen van 8 tot 12 jaar over natuur en cultuur op landgoederen.  Voorafgaand aan het bezoek krijgen de kinderen een aantal lessen op school over de betekenis van particuliere landgoederen voor de natuur en het cultuurhistorisch erfgoed in Nederland. Dan volgt een bezoek aan het landgoed, een buitenles van een halve dag en daarna een speurtocht. De Speurtocht voor de Breckelenkamp  voert langs alle belangrijke plaatsen zoals de oranjerie, de kruidentuin, de boomgaard, de begraafplaats en de kikkerpoel. De kinderen beantwoorden allerlei vragen en kruipen een beetje in de huid van de landgoedeigenaar.