reguliere siteinloggen
Home Archief
 • Evenementen
  Concerten,open dagen en andere gebeurtenissen; bekijk hier de affiches van een reeks aan evenementen die de afgelopen decennia in het Huis te Breckelenkamp hebben plaatsgevonden.

  NAAR EVENEMENTEN ->

  Evenementen
 • Afbeeldingen
  Afbeeldingen die in dit archief zijn opgenomen worden op de een of andere manier exemplarisch geacht; zij zijn bijvoorbeeld van uitzonderlijke kwaliteit, markeren een tijdsbeeld of leggen een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van het Huis vast.
  Afbeeldingen

 • Documenten

  Het onderdeel 'documenten'vormt het hart van het archief van het Huis te Breckelenkamp. Deze stukken, voornamelijk oude brieven, geven inzicht in de ontwikkelingen rond het Huis te Breckelenkamp sinds het begin van de 17e eeuw. 

  NAAR DOCUMENTEN ->


  Documenten
 • Media archief
  De categorie "media" is onze knipselmap, met daarin voornamelijk krantenberichten over ontwikkelingen rond het Huis te Breckelenkamp, concerten en open dagen.
  NAAR MEDIA ->
  De categorie "media" is onze knipselmap, met daarin voornamelijk krantenberichten over ontwikkelingen rond het Huis te Breckelenkamp, concerten en open dagen.


  Media archief
 • Ansichtkaarten
  Hier vindt u ansichtkaarten van het Huis te Breckelenkamp; deze stammen voornamelijk uit de tijd dat het Huis in gebruik was als jeugdherberg. 


  NAAR DE ANSICHTKAARTEN ->


  Ansichtkaarten

Gewassen pentekening van Abraham de Haen naar een tekening van Abraham Meyling uit 1733.Het Huis te Breckelenkamp beschikte tot voor kort niet over een archief en is, in vergelijking met andere historische buitenplaatsen, in de geschiedschrijving stiefmoederlijk bedeeld. Voor een deel kan dit verklaard worden uit de afgelegen ligging van het Huis.  De onderzoekers, reizigers en kunstenaars die vanaf ongeveer het begin van de achttiende eeuw de oudheden van Nederland in kaart brachten hadden er vaak moeite mee om dit aan de rand van een uitgestrekt moerasgebied liggende noordelijkste puntje van Twente te vinden. Een andere oorzaak is dat de zeventiende-eeuwse bewon...

lees verder ...

uitgelicht5

VIDEO - Excursie 'Natuur Historische Vereeniging' aan ruïnes Huis te Breckelenkamp - 1938
Categorie: Media

Leden van de Natuur Historische Vereeniging en V.A.T.I.L. bezoeken, tijdens een excursie op 15 mei 1938, onder leiding van 'meester Bernink' de toenmalige ruïnes van het Huis te Breckelenkamp (geluidl...

bekijk dit item...

Liedrecital Margareth Beunders en Paul Kempers
Categorie: Concerten & evenementen

Liedrecital Margareth Beunders (alt) met Paul Kempers (piano), uitgevoerd op zondag 28 november 2004 in het Huis te Breckelenkamp. Werken van Clara Schumann, Robert Schumann, Alma Mahler en Gustav Mah...

bekijk dit item...

Arnold van Heek met architect van Broekhuizen
Categorie: Eerste grote restauratie - 1940-1946

Werkoverleg in de grote zaal van het Huis te Breckelenkamp, vóór de restauratie, ca. 1941. V.l.n.r. A.H. van Heek (1882-1979), de architect H.B. van Broekhuizen (1889-1948) en één van de dochters van ...

bekijk dit item...

Brief van Wayer aan Adriaan van Camont
Categorie: Uit de correspondentie van Arnold Waeijer 1649-1660

Brief van Wayer aan Adriaan van Camont Zwolle, 8 november 1652...

bekijk dit item...

Akte Johan Moerbecke
Categorie: De periode tot 1650

Akte uit 1462 met zegel van Johan Moerbecke, waarin hij zich borg stelt voor het nakomen van verplichtingen van de stad Ootmarsum....

bekijk dit item...

Gouvernantewagentje - open tuinendag 9 juni 2007
Categorie: Evenementen

Tijdens de open tuinendag van het Huis te Breckelenkamp op 9 juni 2007, reed een zogenaamd 'gouvernante-wagentje' -speciaal voor kinderen - rond op het terrein....

bekijk dit item...

EEN KORTE TIJD VAN GLORIE
Dit boek beschrijft de turbulente geschiedenis van het Huis te Breckelenkamp en zijn bewoners.
Lees meer en bestel >>

HISTORISCHE INLEIDING ARCHIEF

Het archief van het Huis te Breckelenkamp bevat gedigitaliseerde informatie over het Huis. Een uitgebreide uitleg over de historische achtergrond van het archief vindt u in de 'historische inleiding archief'.

ANSICHT 1958

"Wij wisten niet dat er nog zo iets moois in ons land was, het overtreft Limburg, prachtige bossen, meertjes, beekjes en bronnen en een ideale streek om te wandelen en te fietsen, alle wegen [...]"
bekijk de kaart hier >>

2012 IS HET JAAR VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS

De Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 is er op gericht om veel meer mensen in ons land bekend te maken met historische buitenplaatsen en daarmee aandacht te vragen voor het behoud van dit belangwekkend culturele erfgoed. Ooit was de buitenplaats een belangrijk ..
lees verder >>